Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 14 oktober 2016

Raad stemt voor extra budget renovatie en uitbreiding van De Lakenhal

In de raadsvergadering van 11 oktober is besloten dat de gemeente Leiden een aanvullend krediet voor restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal mogelijk maakt. De Lakenhal betekent veel voor de stad Leiden: het fungeert zowel als stedelijk museum als ook als enig kunstmuseum van de stad.

 

Raadslid Susannah Herman benadrukte in haar voordracht dat we verder moeten kijken dan het praktische en niet uit het oog moeten verliezen dat De Lakenhal een museum is dat bij uitstek een manifestatie is van wie we als Leidenaren zijn. Er is weinig zo Leids als de Lakenhal.

Het aanvullend krediet van 3.2 miljoen euro dat nu beschikbaar wordt gesteld kan rekenen op brede steun in de raad. Het is bedoeld voor een snelle start van zowel de restauratie van het oorspronkelijke gebouw als de uitbreiding van het museum met expositiezalen en kantoorruimte. Door middel van een amendement van D66, GroenLinks, VVD en CDA zijn ook de kosten van dakramen voor natuurlijk daglicht in een van de expositiezalen gedekt. Door middel van een crowdfundingsactie wordt gezocht naar financiering van de verbouwing van de tweede verdieping en de inrichting van een Universiteitskamer word mogelijk gemaakt; de gemeente Leiden zal, zo nodig, het opgehaalde bedrag aanvullen.

Na de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal verwacht de gemeente versterking van programmering en verdubbeling van het bezoekersaantal, van 35.000 naar 70.000 bezoekers per jaar. Het jaar 2019 wordt ook nog eens een bijzonder jaar voor Leiden en het museum; het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft voor dat jaar het thema de Gouden eeuw en Rembrandt gekozen met als doel buitenlandse toeristen te trekken. Dit is bij uitstek een kans voor de stad en De Lakenhal zichzelf te profileren en de geschiedenis van Rembrandt internationaal op de kaart te zetten. Leiden krijgt nu eindelijk het museum dat het verdient!