Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 20 december 2017

Leiden kiest voor innovatie: 2 miljoen extra voor startups

De Leidse Raad besluit in de raadsvergadering van 19 december 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor twee fondsen van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. D66 steunt dit voorstel met het doel het startup-klimaat in het Leidse Bio Science Park te optimaliseren.

Woordvoerder Vahit Köroğlu is optimistisch: ‘Met deze financiering kunnen startups op het Leidse Bio Science Park uitgroeien tot volwaardige bedrijven. Daarmee faciliteert de gemeente Leiden de randvoorwaarden voor een versteviging van de kenniseconomie op het Bio Science Park.’

Bescherming tegen faillissement
Leiden investeert 1 miljoen euro in het hoofdfonds van InnovationQuarter, het zogenoemde participatiefonds. Dit fonds investeert met een minderheidsbelang in bedrijven met al bewezen technologieën, maar zonder een marktrijp product. Deze investering ondersteunt startups om door de zogenoemde Valley of Death heen te komen, zodat ze een marktrijp product ontwikkelen. De Valley of Death is de valkuil dat een bedrijf failliet gaat, voordat het inkomsten genereert.

Een voorbeeld van een Leids bedrijf dat financiering ontving uit dit fonds is Ncardia, voorheen Pluriomics, een spin-off bedrijf van het LUMC. Ncardia ontwikkelde testjes waarmee de toxiciteit van nieuwe geneesmiddelen wordt getest op hartcellen, voordat de medicijnen op patiënten worden getest. Deze innovatie verbetert en verkort ontwikkeltrajecten van nieuwe cardiovasculaire geneesmiddelen.

Risicovolle investering
Bovendien investeert Leiden 1 miljoen euro in het UNIIQ fonds van InnovationQuarter. Dit fonds is meer risicovol, omdat het geld steekt in startups in een eerder stadium. Deze nieuwe bedrijven beschikken vaak wel over een technologie, maar deze is nog niet altijd bewezen. Daarnaast moet de technologie doorwikkelen tot de zogenoemde Proof of Concept fase. Een startup met een idee kan financiering van maximaal 300.000 euro aanvragen om hun plan uit te werken naar een bewezen concept of product.

Zoektocht naar medicijn
Naast het eerder genoemde Ncardia, is Amylon Therapeutics een bedrijf dat financiering heeft ontvangen uit deze subsidie. Dit bedrijf is een spin-off van het Leidse biotechbedrijf ProQR. Amylon Therapeutics houdt zich bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen de Katwijkse ziekte, een ongeneeslijke, erfelijke ziekte die zich kenmerkt door hersenbloedingen vanaf het 40e levensjaar van patiënten. Op dit moment bestaat er geen medicijn tegen de ziekte. De hoop leeft dat deze financiering voor Amylon Therapeutics een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een medicijn.