Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 21 februari 2019

D66 kiest voor meer bijen

Als we de bijen willen helpen, moeten we in actie komen. Door het knotten van wilgen hebben bijen te weinig voedsel, wanneer zij uit hun winterslaap komen. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen door niet alle wilgen in een rij tegelijk te knotten.

In Leiden gebeurt dit helaas nog wel, zoals langs de Stevenshof. Daarom heeft raadslid Antje Jordan schriftelijke vragen gesteld over het knotten van wilgen door de gemeente: ‘Ik hoop dat het college dit met mij belangrijk vindt en ervoor zorgt dat in Leiden voortaan gefaseerd wordt gesnoeid.’ Wanneer iedere tweede of derde wilg om het jaar wordt gesnoeid, bloeit ieder jaar een deel van de bomen en hebben bijen meer te eten.

Eerste voedsel
Afgelopen week was in het nieuws weer aandacht voor de schrikbarende achteruitgang van de hoeveelheid insecten. Ook in Nederland is insectensterfte een groot probleem. De wilg is een van de eerste bomen die bloeit en het stuifmeel van deze boom is een belangrijke voedselbron voor insecten.

Dit vroege voedsel is extra belangrijk, omdat insecten na de winter verzwakt wakker worden en weinig buffer hebben om eten te zoeken. Door alle bomen in één rij tegelijk te knotten, zoals op de bovenstaande foto langs de Stevenshof, sterven veel insecten aan hongersnood.

Voor klimaat
Bijen hebben het zwaar door zaken waar we als gemeente beperkt invloed op hebben. Denk aan klimaatverandering, gebruik van pesticiden en volledig betegelde achtertuinen. Jordan pleit voor actie: ‘Daarom vind ik het belangrijk dat wij als gemeente het stuk waar we wel iets aan kunnen doen, zo snel mogelijk aanpakken!