Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 19 oktober 2019

Leiden Zuidwest klaar voor de toekomst

Een ‘aantrekkelijk, duurzaam en gezond, sociaal sterk en verbonden’ Leiden Zuidwest is het doel van de nieuwe toekomstvisie voor de wijk. Leidenaren moeten prettig kunnen wonen, werken en verblijven in Zuidwest. De toekomstvisie – door de Gemeenteraad gebiedsontwikkelperspectief genoemd – heeft de toepasselijke naam ‘Zuidwest op zijn Best’ gekregen.

‘De grootste complimenten voor D66-wethouder Fleur Spijker voor het maken van een fantastische toekomstvisie voor Zuidwest. Dit was zeker participatie op z’n best,’ complimenteert duo-raadslid Laura van Dijk. D66 waardeert het vooral dat de stad zo uitgebreid is betrokken bij de toekomst van de wijk.

Place to Be

Leiden Zuidwest vormt het hart van veel stedelijke ontwikkelingen in Leiden. Niet alleen worden er veel woningen bijgebouwd, zodat de stad niet op slot hoeft, Zuidwest gaat bovendien als één van de eerste wijken van het gas af. ‘Met dit plan worden er investeringen gedaan met als doel Zuidwest een gezonde, duurzame en sociaal sterke wijk te maken’, legt D66-raadslid Marc Gaulard uit, ‘Zo blijft Leiden Zuidwest leefbaar en bereikbaar’.

Geen 3x per jaar één straat open

Bij al die ontwikkelingen hoort ook de aanleg van kabels en leidingen. Omdat D66 wil voorkomen dat straten continue opnieuw openliggen, pleitte duo-raadslid Laura van Dijk voor een ondergrondse visie voor het gebied. Van Dijk: ‘Je kent het wel: een nieuwe straat die een paar maanden later alweer open ligt voor werkzaamheden. Niets is vervelender.’

Afgelopen donderdag sprak de Gemeenteraad zich uit over de toekomstvisie en het voorstel van D66, beiden zijn aangenomen. Dit gebiedsontwikkelperspectief is een uitwerking van de toekomstvisie voor heel Leiden, waarover de Gemeenteraad voor de zomer al over sprak.