Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 november 2019

Waar de auto stond parkeert straks de fiets

Het is de ergernis van vele Leidenaren: rondslingerende fietsen op de stoep. Veel wijken kennen een gebrek aan fietsenrekken. Vorige week nog stond in de Mare een sterk pleidooi voor meer stallingplekken voor fietsen, vooral bij studentenhuizen. Drie D66-raadsleden komen met een creatieve oplossing. Op aanvraag kunnen bewoners een parkeerplek laten vervangen voor een fietsenrek.

Fiets op 1

D66 voert er campagne voor: Zet in Leiden de fiets op 1. In vragen aan het Leidse college dringen de D66’ers aan op een proef met zogenaamde fietsvlonders. Als buurtbewoners het wensen, kunnen zij een aanvraag doen voor een tijdelijk fietsenrek dat een parkeerplaats vervangt. Als na drie maanden het resultaat in de straat bevalt, wordt er een blijvend fietsenrek geplaatst.

Overlast voorkomen

“Dit helpt overlast van rondslingerende fietsen voorkomen. De ruimte in de stad is schaars en moeten we effectief inzetten. Daarom willen we mensen de optie bieden de parkeerplekken in de straat te vervangen voor fietsenrekken”, aldus de raadsleden. Het voorstel is even simpel als effectief en bleek eerder al in Rotterdam en Den Haag een succes.

Lees de schriftelijke vragen

Update: Goed nieuws! In de beantwoording zegt wethouder North (Duurzaamheid & mobiliteit) toe dat in de eerste helft van 2020 een proef gestart wordt met fietsparkeren op parkeerplekken.