Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 9 mei 2020

Help de Leidse horeca lokaal met de uitwerking coronaversoepelingen

Langzamerhand kunnen we een stip op de horizon zetten. Aanstaande maandag mogen de eerste kappers en scholen weer open, en er zijn meer versoepelingen aangekondigd. Goed nieuws, wat D66 betreft, maar voorzichtigheid blijft voorop staan. Dat konden we ook dit weekend zien op de Haarlemmerstraat.

D66 Leiden dringt bij het stadsbestuur aan om maatwerk toe te passen bij de geplande versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca. Zo stelt de partij voor om tijdelijk extra plek te creëren in de openbare ruimte voor terrasplekken, de sluitingstijden van terrassen te versoepelen en gedoogbeleid toe passen voor creatieve initiatieven inde horeca. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die D66-raadslid IJsbrand Olthof heeft gesteld aan het Leidse college van burgemeesters en wethouders. ‘D66 is van mening dat de Leidse horeca niet alleen een belangrijke pijler vormt voor de lokale economie, maar ook bijdraagt aan de sociale cohesie in de stad.’ Licht Olthof toe. ‘Deze bijzondere periode vraagt dan ook om bijzondere oplossingen.’

In de routekaart voor versoepelingen van de coronamaatregelen noemt Kabinet-Rutte 1 juni als waarschijnlijke datum dat de terrassen weer open mogen. Goed nieuws voor veel horecaondernemers die hun omzet volledig zagen stagneren in de belangrijke voorjaarsmaanden. ‘Een bezette terrastafel levert als snel een omzet op van wel 500 euro per dag.’ vervolgt Olthof. ‘Iedereen wil straks na wekenlange sociale opsluiting weer kunnen genieten van de Leidse gastvrijheid. Daarom moeten we nu al kijken hoe we dat veilig en zo goed mogelijk kunnen faciliteren voor horecaondernemer als consument.’