Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 13 november 2020

Er komt een Leids meldpunt voor gedupeerden toeslagenaffaire

Een motie van D66 voor een Leids meldpunt voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire is met ruime meerderheid aangenomen door de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting. Met dit meldpunt kunnen slachtoffers sneller en beter geholpen worden door de gemeente.

Ook Leiden kent een fors aantal gevallen van gedupeerde ouders door de toeslagenaffaire bij de belastingdienst. Voor informatie over ondersteuning waren deze slachtoffers tot nu toe aangewezen op de algemene informatie op de webpagina voor gedupeerden bij het landelijk meldpunt. Belangrijke informatie over de middelen en instrumenten die de gemeente Leiden heeft om gedupeerden te ondersteunen zijn daar niet terug te vinden. Daarom heeft D66 Leiden raadslid Eric Krijgsman het initiatief genomen om te starten met een Leids meldpunt voor deze doelgroep. Via een motie die in samenwerking met de SP is opgesteld heeft de gemeenteraad zich in ruime meerderheid uitgesproken voor het instellen van een meldpunt.

Snellere hulp voor gedupeerden
Het college heeft met de aangenomen motie de opdracht gekregen om te komen tot één meldpunt voor alle ondersteunende vragen en hulp die de gemeente kan bieden om deze gedupeerden sneller te helpen. Naast informatie kan dit ondersteuning zijn op bijvoorbeeld het gebied van schuldenproblematiek, huisvestingsproblemen, opvoedingsondersteuning en/of werk(loosheid).

Groter bereik
Raadslid Krijgsman licht toe dat ‘deze gedupeerden tot nu toe lastig voor de gemeente te bereiken zijn, onder andere omdat er nog geen informatie-uitwisseling is tussen de belastingdienst en de gemeente.’ Met de motie heeft het college aanvullend de opdracht gekregen om dit nieuwe meldpunt actief te promoten via de gemeentelijke mediakanalen zoals de stadskrant en het twitter- en facebook-account en het meldpunt een prominente plek te geven op de gemeentelijke website. Krijgsman verwacht dat daarmee meer gedupeerden bereikt kunnen worden.  Deze Leidenaren kunnen dan bij of via dit meldpunt geholpen worden aan de volledige ondersteuning die de gemeente Leiden deze doelgroep kan bieden.