Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 februari 2021

D66 en PvdA stellen schriftelijke vragen over pilots in de horeca

Het zijn zware tijden voor veel Leidse ondernemers. Sectoren als schoonheidssalons, kappers, winkels en horeca kunnen op dit moment geen klanten ontvangen. Hoe creatief deze ondernemers ook zijn, zij missen een groot deel van hun omzet. Hoe lang de corona pandemie nog duurt weet niemand, maar de maatregelen die deze sectoren treffen zullen waarschijnlijk nog wel even nodig zijn.

PvdA en D66 vinden het belangrijk om te blijven kijken naar wat wél mogelijk is voor ondernemers en om hen, en hun werknemers, perspectief te bieden. Raadslid Tiny Klever (PvdA) en raadslid IJsbrand Olthof (D66) hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college over mogelijke pilots in de horeca. Recent werd hier al een eerste stap mee gezet door het aannemen van de nieuwe Horecavisie maar dit is nog niet genoeg.

Routekaart naar verantwoorde opening van de horeca
Op 2 februari heeft het kabinet een routekaart gepresenteerd waarin wordt aangegeven hoe en wanneer de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Naar aanleiding hiervan Koninklijke Horeca Nederland een eigen routekaart gemaakt. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het mogelijk om meer ruimte te geven aan ondernemers zonder dat dit ten koste gaat aan de bestrijding van de corona pandemie. Dit heeft Koninklijke Horeca Nederland vertaald naar een ‘Horeca route naar een verantwoorde opening’. Hierin worden de mogelijkheden voor de horeca geschetst.

Horeca pilots in Leiden
PvdA en D66 vinden deze routekaart van Koninklijke Horeca Nederland een goed instrument om ook voor de Leidse situatie te gebruiken en nu al te kijken naar wat in de diverse fasen al wél kan, te beginnen bij de horeca. Een voorbeeld hiervan is het initiatief van de gemeente Utrecht om in de horeca pilots te gaan doen. Lees hier  de schriftelijke vragen van Tiny Klever (PvdA) en IJsbrand Olthof (D66) aan het College van Burgemeester en Wethouders over of het college het eens is met hen om zo veel mogelijk te anticiperen op de mogelijkheden voor ondernemers zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, en naar de strategie hoe de Leidse horeca heropend kan worden zodra de coronamaatregelen dit toelaten.