Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 18 september 2021

Schoorsteen lichtfabriek in de schijnwerpers!

Vanaf deze week is de schoorsteen van de lichtfabriek creatief verlicht. D66-raadslid Sander van Diepen opperde dit idee bij de gebiedsvisie voor het Energiepark. Met de ontwikkeling van dit deel van Leiden tot een creatief gebied vol industrieel erfgoed was het tijd voor iets anders. Windkracht bepaalt daarmee elke avond met welke kleur de schoorsteen wordt verlicht.

Schoorsteen
Sinds 2018 werd de schoorsteen niet meer aangelicht. Met 80 meter is het bouwwerk nu nog het het hoogste punt van de stad. Aan één zijde wordt nu de windkrachtsterkte in kleur geprojecteerd. Hierbij is rekening gehouden met de natuur, om overlast te voorkomen.

Energiepark
Het Energiepark wordt komende jaren ontwikkeld tot een gebied om te wonen, te werken en te recreëren. Centraal staan het industriële heden en verleden. 250 huur- en koopwoningen krijgen een plek aan de Langegracht.