Steun ons en help Nederland vooruit

Economie & toerisme

Themacommissie

De themacommissie Economie en Toerisme heeft betrekking op alle vraagstukken die economische motor van Leiden raken. Een gezonde economie is essentieel om een bloeiende, toekomstgerichte stad te hebben. Grote ondernemingen, creatieve start ups, of publieke instellingen trekken met hun werkgelegenheid iedere dag veel mensen naar de stad. Dit veroorzaakt dynamiek. Waar vraag is volgt aanbod. Ook het lokale midden en kleinbedrijf profiteert hiervan. Dat economie niet zondermeer grenzeloos is zorgt voor debat. D66 wenst een groene en verantwoorde economische groei in de gemeente Leiden en dus zullen duurzame initiatieven worden gestimuleerd.

Toerisme is voor Leiden een grote en relevante katalysator van de economie. Met trots laten Leidenaren graag deze prachtige stad met veel historisch erfgoed zien. De keerzijde van toerisme kan echter niet ontkent worden. De stad moet leefbaar blijven en dient niet als een openluchtmuseum voor tijdelijke passanten te fungeren. De rol van Airbnb, horeca, exploitanten van toeristische gelegenheden en de gemeente dient elke keer in de juiste balans te zijn. Daarover gaat D66 graag met de betrokken in gesprek, omdat we allemaal gebaat zijn bij de juiste balans aan toeristen in de stad voor nu en de lange termijn. Een belangrijke rol speelt daarbij onder andere het verduurzamen van festivals die dagjes mensen aantrekken, te denken valt aan het recyclen van de plastic bekers.

Wil jij meedenken over de Leidse economie, de binnenstad en het Bio Science Park? Meld je dan aan voor deze theacommissie.