Steun ons en help Nederland vooruit

Duurzaamheid

‘Duurzaamheid voor iedereen’

Verduurzaming is niet alleen goed voor het milieu en het klimaat, het levert ook geld op. Bewoners kunnen zelf veel doen om hun huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen als achterzetramen en spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het aanleggen van een groen dak.

Wijkambassadeurs en wijkgerichte verduurzamingsplannen
De wijkambassadeurs, die wijkgenoten helpen met verduurzaming, zijn een succesvol initiatief van D66. Deze intensieve samenwerking tussen bewoners en gemeente zet D66 door. Door wijkgerichte verduurzamingsplannen willen we ervoor zorgen dat wijken energieneutraal worden.

Duurzaamheidsfondsen
D66 behoudt het duurzaamheidsfonds voor woningbezitters, waaruit middelen beschikbaar zijn om woningen te verduurzamen. Om sneller te verduurzamen willen we het duurzaamheidsfonds ook openstellen voor Verenigingen van Eigenaren en midden- en kleinbedrijven.

Afspraken met woningcorporaties en stimuleren projectontwikkelaars
D66 wil dat de gemeenten afspraken maakt met de woningcorporaties over het verduurzamen van hun woningen. Wij stimuleren projectontwikkelaars tot zeer hoge duurzaamheidsambities.

Stimuleren van innovaties
D66 wil innovatieve technieken en toepassingen bevorderen die leiden tot nog duurzamere ontwikkeling van projecten in de stad.

Duurzame en energieneutrale Kaasmarkt
D66 wil dat de Kaasmarkt herontwikkeld wordt tot een locatie met energieneutrale woningen waar duurzaamheid centraal staat. Dit bouwproject biedt groen door verticale tuinen, geeft ruimte voor opwekking van eigen energie, heeft geen gasaansluiting en geen parkeerplek of parkeervergunning.

Gemeente loopt voorop in duurzaamheid
De gemeente moet het goede voorbeeld geven. De gemeente koopt al 100% groene stroom in. D66 wil dat de gemeente Leiden volledig duurzaam gaat inkopen en dat in het gemeentebestuur de vastgoedportefeuille wordt verduurzaamd. Ook moet de gemeentelijke organisatie in 2020 energieneutraal zijn.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018