Steun ons en help Nederland vooruit

Duurzaam gemeentelijk vastgoed

De gemeente loopt voorop in duurzaamheid om het goede voorbeeld te geven.

Verkoop overbodige gemeentelijke gebouwen
D66 vindt het zonde als gebouwen leeg staan. Afgelopen jaren heeft de gemeente veel leegstaande panden een nieuwe bestemming gegeven of verkocht. Ook de komende periode kan de gemeente zich verder richten op de verkoop van gemeentelijk onroerend goed zonder gemeentelijke functie.

Gebruik gemeentelijke gebouwen duurzaam en functioneel
D66 wil dat de gebouwen die eigendom zijn van de gemeente optimaal benut worden, verduurzaamd worden en voor meerdere doeleinden ingericht worden. Een goed voorbeeld hiervan is multifunctioneel gebruik van scholen, gymzalen en sportkantines.

Maak tijdelijke activiteiten op braakliggende terreinen mogelijk
Soms ligt een gebied door bouwwerkzaamheden tijdelijk braak. D66 wil dat de gemeente vergunningen afgeeft voor tijdelijke activiteiten, zoals pop-uptuinen, horeca, cultuur of sportveldjes. De Buurt was een voorbeeld van een tijdelijke bestemming waaraan veel Leidenaren plezier hebben beleefd.

Herbestemming monumenten
Monumenten kunnen ook in stand worden gehouden door er woningen van te maken of er ondernemers in te vestigen.

Pak overlast verkamering aan
D66 vindt dat pandeigenaren verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van overlast als ze hun pand willen verkameren. Sinds kort moeten pandeigenaren die willen verkameren er voor zorgen dat er goede leefregels met de huurders zijn en het huis voldoende is geïsoleerd. Wij willen aanvullende maatregelen als de overlast ondanks de nieuwe regels niet afneemt.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018